top of page
PMSS1

Kedvezményezett neve: SCADAsys Ipari Automatizálási Kft.

Projekt címe: A SCADAsys Ipari Automatizálási Kft. PMSS (Power Measurement Smart System) prototípusának kifejlesztése

Szerződött támogatás összege: 43.305.200 Ft

Támogatás mértéke: 60,28%

Projekt befejezési dátuma: 2019.09.30

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00709

 

Projekt leírás:

 

Jelen fejlesztés során egy olyan új fogyasztásmérő eszköz kifejlesztése valósult meg, mely újszerű módon oldja meg a támogatási kérelem szakmai tartalmánál felsorolt igényeket (on-line fogyasztásmérés, valós idejű monitorozás, hálózat analízis, szakértői funkciók). A létrehozott prototípus biztosítja a fogyasztói számára a villamos energia, a földgáz, a távfűtés, valamint meleg víz használathoz köthető egyéni fogyasztásmérést. Ezek az eszközök technikailag megfelelőek, pénzügyileg ésszerűek és a potenciális energia-megtakarításokhoz képest arányos árúak. Pontosan tükrözik a tényleges energiafogyasztást, és a tényleges felhasználási időszakról szolgáltatnak információkat. Emellett a kifejlesztett prototípus alkalmas megújuló energiaforrások (napelemek, szélerőművek) használatánál is, ezzel pedig egy új, egyre növekvő piaci igényre kínál megoldást.

Ezeket az energiaforrásokat jelenleg csak akkor lehet a jelenlegi villamos hálózatokhoz csatlakoztatni, ha minden tekintetben megfelelnek a szigorú minőségi követelményeknek, és rendelkeznek kétirányú, korrekt, on-line fogyasztásméréssel. Ezeknek a kitételeknek a létrehozandó fogyasztásmérő meg fog felelni. A nemlineáris fogyasztók számának szaporodásával (tirisztoros vezérlések, frekvenciaváltók, szünetmentes- illetve a kapcsoló üzemű tápegységek) egyre sürgetőbb a felharmonikusok hatásának vizsgálata a kis- és középfeszültségű hálózatokon. Ezek a felharmonikusok okozhatnak eddig ismeretlen károsodásokat, mint például hőmérsékletemelkedés, megszakítók váratlan kioldása, rezonancia, hibás fogyasztásmérés. A felharmonikus mérés integrálása a teljesítménymérések során jelenleg nem elterjedt módszer a villamos energiatermelés és fogyasztás területén. Ilyen módszerek és azok alkalmazhatósága, csak morzsákban található meg a szakirodalomban.

A fejlesztések megkezdése előtt alapos kutatást végeztek a cég munkatársai, melynek során új mérési módszereket, algoritmusokat, fejlesztési elveket dolgoztak ki. A projekt eredményeként kifejlesztésre került energia felhasználás monitorozó, és a hálózat analizáló fejlesztése során egy olyan átfogó tanulmány készült, mely feltárja a lehető leghatékonyabb és legkorszerűbb módszereket. A témával foglalkozó szakirodalomban is nagy jelentőségű munka születhet, mely pontos műszaki megvalósításokat is tartalmaz egyben betartja a vonatkozó nemzetközi és hazai szabványokat (MSZ En 50160 és BS En 50160:2000). Az alkalmazott korszerű mérőeszközök és a létrehozott szoftver moduláris és real-time tulajdonsága biztosítja a termék újszerűségét ugyanakkor könnyű használatát. A szoftver a legkorszerűbb adatátviteli, adatbiztonsági, adattárolási és grafikai tulajdonsággal rendelkezik. A fejlesztésekről kutatási jelentés, tesztadatok és tesztjegyzőkönyvek készültek. Újdonság lesz a webes, felhő alapú megjelenítés, továbbá a szakértői funkciók, melyek folyamatosan (on-line) tanácsot adnak az energia gazdálkodók számára, ha a rendszerben bármilyen eltérés jelentkezik.

Korábbi évek adatainak elemzésén alapuló, várható fogyasztás előrejelző algoritmus épült be. Energia gazdálkodási, terhelés vezérlési programokat fejlesztettünk ki, melyek eredményeként a program képes éves trendek készítésére, költségszámításra, költségelosztásra, tarifák (normál, csúcsidő) kezelésére, menetrendfigyelésre szerkesztésre, lekötött kontingens elérésére való figyelmeztetésre. A fejlesztés során alkalmazzák a legkorszerűbb IT technológiákat, gondoskodnak a hatékony adatvédelemről, ennek köszönhetően a rendszer felhasználóinak adatai semmilyen körülmények között nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe sem az adatátvitel, sem az adattárolás (archiválás) során. Ezekkel a megoldásokkal egy olyan biztonságos rendszer alakítottunk ki, mely egyedülállónak számít a piacon.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA.jpg
PMSS_egylapos másolata.jpg
bottom of page